Tour de France – prestigefylld cykeltävling

Tour de France är världens största cykeltävling. Ofta brukar man också tala om Tour de France som det största sportevenemanget alla kategorier. Det pågår under strax över tre veckor och det är många miljoner åskådare som följer etapperna live vid sidan av vägen och flera hundra miljoner som följer tävlingen på TV.

Hundra år av historia

Touren - Tour de France Tour de France arrangerades för första gången 1903. Med uppehåll under krigen har loppet 2013 körts 100 gånger. När Maurice Garin vann den första upplagan på en enväxlad cykel över sex etapper och sammanlagt omkring 300 mil var det nog ingen som trodde att Tour de France skulle bli ett internationellt fenomen. På senare tid har loppet kantats av ett par dopningsskandaler, men touren lever vidare i allra högsta grad.

Genom åren är det fem cyklister som har lyckats med bragden att vinna fem år i rad. Namnen som för alltid kommer att vara en del av cykelhistorien är Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault och Miguel Indurain. Den sistnämnde är den enda av legendarerna som har vunnit fem år i rad.

Har du själv intresse av att cykla i Frankrike och Tyskland med omgivande fina miljöer är ett tips att läsa mer om cykelsemester i Moseldalen på Resekatalogen. I Moseldalen upplever du vin och fina cykelvägar.

Karaktären på tävlingen

Tour de France är inte alltid det mest krävande etapploppet. Ser man till exempel till antalet stigningar brukar Giro d’Italia vara tuffare och när det gäller medelhastighet är Vuelta de España alltid snabbare än ”Le Tour”. När det gäller värmen under etapperna och den allmänna intensiteten är det dock inget annat etapplopp som kommer i närheten av Tour de France.

Touren inleds normalt med ett tempolopp, en så kallad prolog. Den första veckan består sedan av plana etapper där spurtarna får göra upp om pallplatserna. Sedan börjar det gå uppför, antingen cyklisterna först klättrar i stigningar i Alperna eller Pyrenéerna. Det är normalt i bergen som allt avgörs. Söndagen den tredje veckan cyklar deltagarna in i Paris för att göra upp om den sista etappsegern på Champs Elysées.