Stora svenska cykellopp för motionär och elit

Sverige är inte det största cykellandet i världen, men det finns ett ganska starkt intresse för både landsvägscykling och mountainbike på sina håll i landet. Juni-augusti arrangeras en mängd stora svenska cykellopp för motionär och elit. Här är fyra av de främsta.

Vätternrundan

Ingen lista över svenska cykellopp är komplett utan en notering om Vätternrundan. Vätternrundan är ett av Sveriges största evenemang alla kategorier. Tävlingen är en stor händelse i sig och den ingår också som en del i konceptet En Svensk Klassiker. Vätternrundan avgörs i mitten av juni varje år och omfattar 300 km cykling runt Vättern. Målgång är på Vätternpromenaden inne i centrala Motala.

Finnmarksturen

Finnmarksturen är en cykeltävling för mountainbike och går över sju mil i varierande terräng i Ludvika och Smedjebackens kommuner i Dalarna. Den första gången tävlingen avgjordes var 1991. Som lite kuriosa kan nämnas att förre OS-guldmedaljören Bernt Johansson ställde upp och dessutom vann! Tävlingen avgörs i början av eller mitten av augusti varje år.

Hedebytrampen

Hedebytrampen avgörs varje år i början av september i Trosa-Vagnhärad. Det är i grunden ett motionslopp men även ett par elitsatsande cyklister kan ses i startfållan. Tävlingen går på ett av de absolut vackraste vägavsnitten i Sverige. Cyklisterna ska avverka 90 km på släta och fina landsvägar i Sörmland. En stor fördel med Hedebytrampen framför många andra motionslopp på cykel i Sverige är den mycket låga anmälningsavgiften.

CykelVasan

Cykelvasan
CykelVasan är en del av de arrangemang som samlas under paraplyet Vasaloppet. Till skillnad från Vasaloppet på skidor arrangeras dock CykelVasan under sommaren. Normalt går tävlingen av stapeln i mitten av augusti. Tävlingen följer i princip samma sträckning som skidloppet och det finns tre olika distanser, nämligen CykelVasan 30, CykelVasan 45 och CykelVasan 90. Den längsta distansen är öppen för både motionärer och elitcyklister. Bildkälla Mora.se