Cykla från London till Paris

För cykelentusiasten med svaghet för Europa är cykelvägen mellan London och Paris både en bedrift och en upplevelse som ger en upplevelsemix av storstad, landsbyggd och allt däremellan från cykelsadeln. Det är alltså inte bara med snabbtåg eller bil som du lätt tar dig mellan London och Paris, sträckan erbjuder mycket bra cykelvägar att njuta av. Vilken stad som blir start och mål för din färd väljer du bäst själv, men kanske är den vanligaste ordningen från London med avslutning vid Eiffeltornet och Champs-Élysées i Paris. Sträckan på totalt 32mil brukar delas upp i 7 etapper vilket ger cykeletapper om 4-6mil per dag. Om man utgår från London så kan du förslagsvis ta dig dit några dagar innan för att se alla sevärdheter som Westminster Abbey, Buckingham Palace, Saint Pauls Cathedral eller ta en tur i pariserhjulet London Eye. Det finns många billiga hotell i London som jag rekommenderar.

Här är ett förslag på uppdelning av etapper för sträckan London till Paris.

Med start i London eller med tåg först till Coulsdon börjar cykelturen söderut till Crawley, var du startar i London avgör hur lång sträckan blir men ca 6mil kan du räkna med.

Dag 2 fortsätter färden ner mot kuststaden Brighton som är en riktigt fin badort. Etappen blir ca 4-5mil och du upplever bla naturreservatet Tilgate Fores på vägen dit. Besök Brighton Pier för fish & chips och palatset Royal Pavillion.

Tredje dagen cyklar man utefter den branta engelska kusten till Newhaven som är hamnläget för färjan över engelska kanalen till Dieppe i Frankrike. Du stannar med fördel i Dieppe för en god fisklunch och god utsikt som lockat många konstnärer genom åren.

Dag 4 tar man sig lämpligtvis till spa- och kurorten Forges Les Eaux (med anor från 1500-talet) vilket är en sträcka på ca 60km, njut av fina cykelvägar som Avenue Verte.

Den femte dagen går mot den medeltida staden Gisors som har en fästning gränsande mot Normandie. Dag nr 6 går vidare mot Cergy eller Conflans som bjuder på impressionistiska parker och sköna landskap.

Den sjunde dagen når man målet Paris och en härlig känsla kommer definitivt att infinna sig. Koppla av och njut några dagar i Paris med alla sina sevärdheter, ta trapporna upp till Sacré-Coeur i Montmartre när benen fått sin styrka åter.

Du kan med fördel boka din cykelresa med tex LocaFrance.